Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Φόβος για αδιέξοδο και… Ιουνιανά

Της Μαρίνας Μάνη
(www.capital.gr)
υδραργύρου ακολουθούν οι εξελίξεις χωρίς τίποτα να προμηνύει ότι θα «δροσίσει» πολιτικά.

Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

* Η τρόικα προαναγγέλλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα παρότι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι εκπρόσωποί της στη χώρα, επισφραγίζοντας τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεων «με τις ελληνικές αρχές», παραδέχονται ότι «η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί». Η φράση «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας την ισχυρή εξαγωγική δυναμική», δίνει τον τόνο για τις εργασιακές αλλαγές που θα ανακοινωθούν. Σε συνδυασμό με την κατάληξη στα (αναμενόμενα) μέτρα, όπως «σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αναδιάθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων, εξορθολογισμός των επιδομάτων, μείωση των φοροαπαλλαγών, αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας (με ένταση των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και σύσταση του «φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση» που θα «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

* Η ανακοίνωση πυροδότησε νέες «εκρήξεις» στο εσωτερικό της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, αυξάνοντας τον αριθμό όσων δηλώνουν παγιδευμένοι ανάμεσα στην υποχρέωση να μη ρίξουν την κυβέρνηση και στην άρνησή τους να υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων. Η οδός των παραιτήσεων από το βουλευτικό αξίωμα (την οποία ανέδειξε το Capital πριν εκδηλωθεί η κίνηση των «16») προβάλλεται ως μονόδρομος από αυξανόμενο αριθμό βουλευτών (άνω των δύο, πλέον), ενώ όλοι αντιμετωπίζουν με τρόμο την ψηφοφορία της 22ας Ιουνίου. Στις εσωκομματικές συσκέψεις του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη εβδομάδα (την Τρίτη θα συνεδριάσει ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας) οι βουλευτές θα προσέλθουν με “άγριες διαθέσεις”. Είναι ενδεικτική η σφοδρή κριτική που επεφύλαξε χθες η Σοφία Γιαννακά στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, τον οποίο κατηγόρησε ότι εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έκανε τίποτα στον τομέα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων "άχρηστων" δημόσιων οργανισμών, για τον οποίο είναι υπεύθυνος.

*
Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε για δεύτερη συνεχή ημέρα ότι το δίλημμα που θέτει είναι «ή οικουμενικό σχήμα ή εκλογές», δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει για δεύτερη φορά θετική ψήφο στο πλευρό της κυβέρνησης την οποία χαρακτηρίζει «ανίκανη και επικίνδυνη». Εάν παραμείνει σ΄αυτή την τακτική, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υπολογίζει στο «ναι» των 15 βουλευτών του ΛΑΟΣ.

* Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στη θέση «όχι στο σύνολο του πακέτου – ναι σε επιμέρους άρθρα» (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, παραχώρηση λιμανιών-αεροδρομίων, επαναπατρισμός κεφαλαίων, νομιμοποίηση αυθαιρέτων) αλλά δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση του «ενός άρθρου», δεν θα έχει την ευκαιρία να δώσει τα επιμέρους «ναι» στην ψηφοφορία του Ιουνίου. Που σημαίνει ότι θα περιμένει τις επιμέρους που θα ακολουθήσουν επί των εφαρμοστικών νόμων που θα εξειδικεύουν το «πακέτο». Ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές της «καθαρής» συναινετικής στάσης δείχνουν να το ξανασκέφτονται μετά την τροπή που πήραν οι αρχικά «χαλαρές» συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων», αλλά και μετά την δημόσια αντίδραση των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση κινδυνεύει από μέσα, όχι απ΄έξω», λένε.

* Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί στη θετική ψήφο των 156 δικών της βουλευτών και των πέντε της Δημοκρατικής Συμμαχίας – εάν δεν μεταβάλλει άποψη και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά και σ΄αυτή την περίπτωση ουδείς στοιχηματίζει ότι… οι αριθμοί θα βγουν, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν «ανταρσίες» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πόσες; «Δυο-τρεις» λένε οι έμπειροι. Και ελπίζουν ότι θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από ανάλογες ανταρσίες στην γαλάζια πτέρυγα – ήδη η «πολιτική φίλη» της κ.Μπακογιάννη, Ελσα Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

* Εάν οι αριθμοί «βγουν» και το «πακέτο» ψηφισθεί σχετικά άνετα, οι κάλπες «θα μπορούν να περιμένουν», όπως λέει κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος υπενθυμίζει πως ούτε οι δανειστές μας, ούτε ο πρωθυπουργός επιθυμούν πρόωρες εκλογές σ΄αυτή τη χρονική στιγμή –τουλάχιστον, μέχρι να μπουν σε τροχιά κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, οι κάλπες θα στηθούν στα μέσα Ιουλίου –17 ή 24 του μήνα.

Σε αστάθμητο παράγοντα εξελίσσεται το «κίνημα της πλατείας». Τα κομματικά επιτελεία περιμένουν ακόμη πιο μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις όταν ανακοινωθούν επισήμως τα μέτρα –δηλαδή τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι ακραίες καταστάσεις των τελευταίων ημερών «έκρουσαν τον κώδωνα» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται «έκτροπα». «Θα έχουμε θύματα» είπε ήδη δημοσίως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ υπουργοί και βουλευτές σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις μιλούν για ενδεχόμενο επανάληψης καταστάσεων όπως τα Ιουλιανά του ΄65.

Που όμως, αυτή τη φορά, μπορεί να ονομαστούν Ιουνιανά…