Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Έτοιμες να συμφωνήσουν οι τράπεζες σε ένα rollover για το ελληνικό χρέος


Επιμέλεια Τάσος Ζάχος
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες που κατέχουν δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα rollover για τα ελληνικά ομόλογα με βάση το οποίο, θα αγοράσουν νέο χρέος για να αντικαταστήσουν ομόλογα που φτάνουν στην λήξη τους.
Το rollover (ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας) , το οποίο θα αποτελεί μέρος του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αξίας 120 δισ. ευρώ θα δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να ρυθμίσει το χρέος της ύψους 340 δισ. ευρώ, ενώ πολύ αναλυτές όπως αναφέρει το πρακτορείο πιστέουν ότι είναι πιθανή μακροπρόθεσμα μια βαθύτερη αναδιάρθρωση, στην οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να υποστούν απώλειες.
Η Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε ένα swap στο οποίο οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αντάλλασσαν τα ελληνικά ομόλογα τους για νέα ομόλογα. Συγκεκριμένα το πλάνο Σόιμπλε απευθύνεται σε επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα που «λήγουν» από το 2012 έως το 2014 να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέα ομόλογα με διευρυμένη διάρκεια 7 χρόνων.
Αλλά οι τράπεζες εμφανίζονται να είναι υπέρ ενός πιο ήπιου rollover, σχολιάζει το Reuters.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα θα είναι αξίας 30 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο από τα 120 δισ.. ευρώ θα παρέχουν οι ΕΕ και ΔΝΤ με νέα δάνεια και οι πωλήσεις ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Μέχρι στιγμής μερικές τράπεζες έχουν υποστηρίξει δημόσια το σχέδιο τύπου «Συμφωνίας της Βιέννης» που εφαρμόστηκε στην Ανατολική Ευρώπη το 2009 ώστε να διατηρήσουν οι τράπεζες την έκθεση τους σε αυτές τις χώρες.
Ανάμεσα τους είναι η γαλλική Credit Agricole, κύριος μέτοχος της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ ο σύνδεσμος γερμανικών τραπεζών το Σάββατο ανακοίνωσε πως υποστηρίζει την ιδέα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς όμως να διευκρινίζει το πως. «Φαίνεται ότι θα συμμετέχουν σε ένα rollover» αναφέρει ο Nick Firoozye, επικεφαλής αναλυτής της Nomura.
Τι κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι
Οι ιδιώτες ομολογιούχοι εκτιμάται ότι κατέχουν τα 2/3 του ελληνικού χρέους , κάτι που μεταφράζεται περίπου σε 270 δισ. ευρώ ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες πιστεύεται ότι κρατούν περίπου 50 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων του Reuters. (IFR) .
Οι τράπεζες εκτός Ελλάδας εκτιμάται ότι κατέχουν επιπλέον 50 δισ. ευρώ, ενώ 35 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστικές εταιρείες και 55 δισ. ευρώ funds όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων . Δεν είναι καθαρό αν θα ζητηθεί από ασφαλιστές και funds να συμμετέχουν σε ένα rollover όπως συμβαίνει με τις τράπεζες αναφέρει το Reuters.
Οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS (Bank for International Settlements data). Διαβάστε σχετικά : BIS: Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν 38 δισ. δολάρια σε ελληνικά ομόλογα
Για να πειστούν οι τράπεζες να συμμετέχουν σε ένα rollover, θα πρέπει να τους δοθούν κάποια κίνητρα για την συμφωνία. Μια προοπτική θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ο Προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης στην Ευρωζώνη (EFSF) για να εγγυηθεί ότι οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στην διαδικασία δεν θα είναι μόνες αναφέρει ο Ευρωπαίος οικονομολογος Jacques Cailloux στο RBS.
Μια άλλη δυσκολία θα είναι η στάση της ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πεί ότι πιθανώς θα χαρακτηρίσουν ένα rollover ως χρεοκοπία ακόμα και αν παρουσιαστεί ως εθελοντικό, από την στιγμή που περιλαμβάνει στοιχεία «εξαναγκασμού». Όπως αναφέρει το Reuters κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν μέρος επειδή φοβούνται τις συνέπειες της μη συμμετοχής τους σε μια τέτοια διαδικασία.
Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί κάποια αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός , εξαιτίας των πιθανών συνεπειών στις χρηματοοικονομικές αγορές, θέση που επανέλαβε την Δευτέρα ο επικεφαλής της Ζαν Κλοντ Τρισέ. “Πρέπει να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, τόνισε ο κορυφαίος τραπεζίτης.
Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο με αντικείμενο την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, τόνισε ότι κάθε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΚΤ.